Ontdek Dracula species:

 
         
   

Elk jaar worden er nog nieuwe soorten van Dracula gevonden de afgelopen jaren zijn er met name in Colombia en Ecuador enkele nieuwe soorten ontdekt. Ook komt het voor dat soorten al enige tijd bij iemand in zijn kas groeien bij de bloei komt men tot ontdekking dat het een niet beschreven soort is. Dit is onder andere gebeurd met de Dracula brangerii (Luer)1986, vernoemde naar de kweker van deze plant en een van de oprichters van de Werkgroep Masdevallia, Christiaan Branger. Hij had de plant gekregen van Hubein uit Berlijn, die de plant in 1979 heeft verzameld. De plant bloeide voor het eerst in oktober 1985, waarna de plant in 1986 officieel werd beschreven door Luer. Slechts een paar planten zijn hiervan in cultuur.

Het zelfde is met Dracula terborchii. Dracula terborchii is verzameld in het noord/westen van Ecuador, in de omgeving van Carchi door de werkers van Portillio. De plant is in cultuur bij Herman ter Borch, sinds 1996, en in 1997 bloeide de plant voor het eerst. In 1998 werd een bloem op alcohol verzonden naar Dr. C.A. Luer en beschreef de plant in het voorjaar van 1999. Er zijn twee types van in cultuur.Dracula in Noord Ecuador

Klik op de foto om te vergroten

   
   

In de negentiger jaren, waren Dracula's zeer populair onder verzamelaars in Nederland en Zweden. Een aantal Dracula's hebben de naam gekregen van Zweedse of Nederlandse verzamelaar of kweker.
Dracula dalstroemii, lafleurii, lindstroemii. soennemarkii
Dracula antonii, brangerii, sijmii, terborchii.

In de tachtiger en negentiger jaren heeft een groepje Sweedse liefhebber waaronder Stig Dalstroem een groot aantal planten verzameld in Ecuador zoals Dracula alcithoë, dalessandroi, dalstroemii, felix, gigas, hirtzii, iricolor, lafleurii, levii, lindstroemii, mantissa, marsupualis, mopsus, morleyi, radiosa, rezekiana, sibundoyënsis, sodiroi, ubangina, vampire, woolwardiae. Sommige van deze soorten zijn door hen voor het eerst ondekt.

   
   

Orchideeën verzamelen in een zeer voochtig oerbos in het Los Cedros reservaat, Ecuador,
januari 1993, Stig Dalström, Thomas Höijer, Henni Wanntorp & Morley Read

   
   

In tegenstelling tot wat velen denken zijn Dracula's planten voor de gematigde tot gematigd koude kas, of te wel overdag niet hoger dan 30 C en in de nacht tussen de 12 en 15 C. Dus niet zoals velen denken voor de echte koude kas.De planten houden er van om in de zomer goed geschermd te worden. In de winter moeten zij goed licht krijgen. De planten worden bij voorkeur in manden gekweekt zodat de bloemstengels welke naar beneden groeien de pot (mand) kunnen verlaten om daarbuiten te bloeien. Het beste is daarom om de planten hangend te kweken. De planten houden wel van bewegende lucht, dus is het goed er voor te zorgen dat er goede ventilatie in de kas aanwezig is en zodra het weer dat toelaat om de vensters te openen er voor te zorgen dat er frisse lucht in de kas kan binnen komen.